Tohle bude řezničina!

14.06.2020

Procházím regály v našich supermarketech a internetové stránky moderních online shopů a nestačím se divit kolik řemeslných a farmářských mas a uzenin se najednou v posledních letech vyrojilo. Selským rozumem se snažím přijít na to, kdo všechny tyto navoněné výrobky vyrábí, když opravdových malovýrobců, kteří dělají řemeslo "řemeslně" je v naší krásné zemi opravdu poskrovnu...

A jelikož se snažím dělat řemeslo tak, abych si mohl říkat řemeslný řezník, rozhodl jsem se založit tento blog, ve kterém vám chci ozřejmit jaké jsou řemeslné postupy výroby uzenin a co je pouhý marketingový tah kluků a holek z prosklených pražských kanceláří. 

Jak jistě můžete tušit, tohle bude jedna velká řeznická jízda a kromě rozboru pracovních postupů, vhodných výběrů mas, apod., vám také postupně představím a odtajním jednotlivé receptury našich řeznických předků...Pokud čekáte normy ČSN ze 70 let, které byly vytvořeny pro masovou výrobu v komunistické éře, tak touto cestou já nejdu. 

Budu se zde bavit o receptech a postupech, které jsou i 120 let staré. Je to období, kdy řezník byl ještě někdo, a ne jen "kus" u pracovní linky, který za den rozbourá několik tun masa (z toho se mi chce brečet). 

Asi se ptáte, proč chci trávit ještě spoustu času po práci u počítače a sepisovat nějaké články, když mohu za stejný čas vyrobit a prodat více uzeniny?! Odpověď je jednoduchá...chci vrátit řemeslu, které má jako jedno z mála ve znaku českého lva a vždy bylo jedno z nejváženějších, jeho lesk a slávu.

Chci vám ukázat, že uzené maso za 180Kč je z 30% voda a že párek za 160Kč bych se bál koupit svým dětem. Naopak se domnívám, že i párek za 350Kč nemusí být řemeslný, ale může být vyroben u výrobce, který si bohužel svoji práci krátí průmyslovými technologiemi, ale umí krásně pracovat s marketingem. 

Tento blog neslouží k tomu, abych zde hanil průmyslově vyráběné uzeniny. Chci ale vyzdvihnout ty řemeslné, objasnit jejich výrobu a poukázat na fakt, že titulem řemeslná či farmářská uzenina se má označovat produkt, který je takto doopravdy vyroben. 

Na svém blogu bych vám chtěl také ukázat, že kvalitní uzenina se dělá bez chemie a zbytečných přísad, i když takto vyrobená nemusí všem zákazníkům chutnat, protože neobsahuje zvýrazňovače chutí, vyšší obsahy cukru, apod.

Co si z mých článků odnese každý jedinec je na něm, ale doufám, že vám otevřu cestu do našeho řemesla a při dalších nákupech masa a uzenin budete přemýšlet jinak.